Това  заяви ръководителят на представителството на България в Европейската комисия

...
Това  заяви ръководителят на представителството на България в Европейската комисия
Коментари Харесай

Цветан Кюланов: Не можем да загубим над 700 млн. евро по Плана за възстановяване

Това  съобщи ръководителят на представителството на България в Европейската комисия Цветан Кюланов в ефира на bTV.

 

В Плана за възобновяване е написано, че някои от тези ограничения би трябвало да се изпълнят до края на тази година, а други през първото тримесечие на 2023 година, сподели още той.

 

По думите му всички ограничения се преглеждат като пакет в Европейска комисия. 

 

Евроекспертът акцентира, че даже и срокът да е до края на декември и пакетът да не е изпълнен, то срокът ще се удължи, до момента в който България не изиска второто заплащане. 

 

Рискът идва от забавянето на заплащането, тъй като едно закъснение води до второ и до трето, а в крайния период, който е края на 2025 година, би трябвало всичко да е готово, с цел да може 2026 година да се създадат последните заплащания. Едно след друго закъсненията водят до риска да не успеем да стигнем до крайния период, добави той.

 

Кюланов изясни, че по Плана за възобновяване, за разлика от другите европроекти, се прави заплащане за свършени промени и вложения, като средствата не са обвързани с даден капиталов план. 

 

Първото заплащане по Плана за възобновяване, Европейската комисия го утвърди още предишния месец и на следващия ден чакаме парите да са по сметката на българското държавно управление.

 

То ще е в размер на 2,6 милиарда лева, които на следващия ден ще са разполагаем на българския бюджет, съобщи ръководителят на представителството на България в Европейската комисия
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР